Copiii fara etichete

marți, 26 martie 2013


Cordocenteza

Cordocentezaeste o analiza prea putin cunoscuta sau folosita in Romania. Este vorba de prelevare percutanata de sange ombilical pentru descoperirea unor anomalii morfofetale ce nu pot fi vazute prin ecografii sau nu pot fi diagnosticate in urma amniocentezei. Cordocenteza se poate face incepand cu a 18-a saptamana de sarcina in caz de suspiciune a existentei unor anomalii cromozomiale, tulburari sangvine, izoimunizarii, malformatii sau anemii fetale.
Prin ghidajul ecografic, se face o punctie a cordonului ombilical cu ajutorul unui ac, pentru a colecta o proba de sange fetal. Proba este apoi trimisa la laborator pentru analiza. Rezultatele, un cariotip la limfocitele fatului, in mod normal, sunt disponibile in termen de 72 de ore.
 Cordoncenteza este un test medical care detecteaza anomaliile cromozomiale si unele boli cu foarte mare precizie. Singurul inconvenient este ca nu se pot detecta anomaliile de tub neural.

Desi aceasta analiza se face numai de medici pregatiti in acest sens, exista o serie de riscuri la care se supune atat mama cat si fatul:
*avort ( 2% din cazuri)
*infectii
*ruptura prematura a membranelor 
*sensibilizare RH

Fiind o procedura invaziva este obligatorie o discutie cu medicul ginecolog in care sa iti prezinte exact riscurile si beneficiile pentru a vedea in ce parte inclina balanta.
Toata procedura dureaza aproximativ o ora, desi majoritatea timpului se aloca motitorizarii bebelusului. Se impun aceleasi masuri de asepsie ca si aminocenteza. De asemenea dupa procedura  se recomanda repaos la pat si multa odihna. Pot aparea crampe abdominale sau sangerari. In cazul in care sangerarea este abundenta trebuie mers de urgenta la spital. Anumite clinici si spitale sfatuiesc pacienta sa ramana internata 24 de ore de la interventie.

Cand am fost internata in saptamana 14 am avut in salon doua doamne care au facut aminocenteza doar pentru ca trecusera de 35 de ani. Pe langa faptul ca au dat 1.000 de lei tot stresul provocat de toata aceasta investigatie mi s-a parut ingrozitor. Dupa interventie au stat cu perfuzii mai bine de 8 ore pentru prevenirea contractiilor.  Si ca sa facem o gluma, imaginati-va un salon de spital de stat romanesc cu 3 paturi si toate 3 femeile legate de perfuzii. Da, si eu aveam perfuzii. Restul aventurii vi-l povestesc intr-o alta zi. Ce inseamna sa nu aiba cine sa te ajute si 3 ore sa nu intre o asistenta in salon sa te intrebe de sanatate in conditiile in care toate eram imobilizate. Na, ca nu m-am putut abtine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu