Copiii fara etichete

miercuri, 3 aprilie 2013

Despre mita...




Aud adesea in jur: hai sa mergem acasa ca iti dau bomboane, daca te imbraci iti dau ceva dulce, daca mananci tot iti cumpar nu stiu ce
Lasand la o parte subiectul dulciuri si nocivitatea lor asupra copiilor, mergem catre restul problemei, dupa parerea mea cel putin la fel de grava. Aceasta "mita" pe care le-o dam copiilor pentru a face ce spunem noi, este nu numai o jignire la adresa lor, dar pur si simplu ne insulta propria inteligenta. Pe termen mediu si lung efectele acestei practici sunt dezastruoase.
 Pe de o parte ganditi-va ca acum merge "smecheria" cu o jumatate de bomboana, 2 biscutiti. Cu timpul se va trece la jumatate de ciocolata, o masinuta, 2 ore la desene, 50 de lei etc, cred ca ati prins ideea. Cum vi se pare? Va place metoda, daca duci gunoiul iti dau 10 lei? 
 Si din toate astea ce iese? Iese un copil care crede ca pentru a face ceva, mai trebuie sa primeasca intai rasplata, complet eronat in viata de zi cu zi, un copil care speculeaza orice i se cere, cerand ceva in schimb, pentru ca asa a fost invatat si crede ca asa se face, un copil fara pic de responsabilitate. 
Si, daca va ganditi, ca merge macar din cand in cand, nu e chiar asa pentru ca devine intai de toate o obisnuita pentru noi. Si totusi de ce facem asta? Pentru ca suntem comozi si nu vrem sa ne complicam cu o o posibila scena in care copilul nu vrea sa plece din parc, sau nu vrea sa stea sa ii pui pampers-ul. Cunosc mamici care chiar sustin in gura mare..."nu am ce sa fac, fara mita nu pot sa o controlez". Pai vezi, deja recunosti asta. Daca acum nu o poti controlo, cam ce o sa se intample peste cativa ani? Crezi ca atunci o sa poti? Va las pe voi sa decideti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu